Halloween hos Astrid Frank

Halloween hos Astrid Frank
Hitta läskigheten fram till Halloween

Halloweens historia

Vi tror alla att Halloween förmodligen kommer från USA, där högtiden firas speciellt idag, men i själva verket härstammar högtiden från kelterna i Europa omkring 900 f.Kr.. Här motsvarade Halloween (även kallat Samhain, solens högtid) det keltiska nyåret och markerade slutet på sommaren. De tillbad därför solens Gud, Baal, men det var inte den enda; underjordens härskare dyrkades också för att få honom att låta årets döda besöka sina familjer. Onda andar som skulle äga levande kroppar för nästa år kunde dock också riskera att passera, och därför skulle man klä ut sig i den mest skrämmande och avskyvärda kostym man kunde uppbåda, eftersom detta både skulle avskräcka de onda andarna från besittning och från att ställa till med problem. Därifrån kommer traditionen att klä ut sig.
På stora brasor skulle druiderna även bränna kvinnor som man trodde var häxor, och under tiden skulle övernaturliga händelser, konstiga visioner etc. berättas, vilket tros ha skapat grunden för tendensen att berätta kusliga historier på Halloween idag.

För cirka 150 år sedan började Halloween ta form i Amerika som en lite mer olycklig variant av Mardi Gras, där barn tigger om godis med den berömda frasen "Trick or treat", vilket betyder att det blir problem om godiset inte faller. Här är det också standard att dekorera skrämmande och ha sina snidade pumpor att dekorera vid ytterdörren.

Halloween gjorde verkligen sitt intåg i Danmark i slutet av 1990-talet och statistiken tyder på att mer än 1/4 av alla danska hushåll med hemmaboende barn går och trixar, och siffrorna för godis och dekorationer tyder också på att Halloween successivt överträffar fastalavnen.

Och det passar oss briljant att Halloween har slagit igenom, för vilket firande med många möjligheter till firande. Vi går igenom några idéer om hur du firar kvällen och hur du klär dig för den.

Halloweenfesten


Ett helt självklart sätt att tillbringa Halloween på är att själv gå på eller hålla en fest. Här finns det såklart två vägar att gå: Helt läskig kostym (som vi såklart godkänner) och den fina, festliga klädseln (som vi såklart också godkänner!).
En klassiker till festen blir förstås en snygg klänning i neutral färg, kanske svart, beige eller silver om det ska bli extra festligt. Här kan du ta en titt på vårt utbud av festklänningar. Ett alternativ, kanske mindre formellt, men lika stilrent, vore att matcha ett par dressbyxor med en snygg topp. Sött och enkelt, det kan nästan inte gå fel!


Vänner middag


Halloween är också ett självklart tillfälle att bjuda över vänner på en trevlig middag och kanske några drinkar. Här kan du gå all in med dekorationerna för att göra det lite festligt, och självklart måste du även ha en snygg outfit på dig. Här kan du mycket lämpligt ta på dig en snygg outfit som kanske är mer avslappnad än om det hade varit en riktig fest, t.ex. skulle en kostym för kvinnor bestående av kostymbyxor och kavaj ge en riktigt snygg look och samtidigt vara bekväm. Under kavajen kommer du att kunna bära både en snygg blus och en skjorta.

 

Film (o)nöje


Ett superlämpligt sätt att spendera Halloween på är förstås en filmdejt, där man ser på några läskiga filmer med antingen en vän eller någon som kanske är lite sötare än alla andra. Just det sistnämnda är uppenbart om läskigheten på skärmen skruvas upp, då man i så fall med rätta kan krypa lite närmare varandra.
Här är komfort och mys det viktigaste och här vill vi peka på en av höstens stora trender: Stickat! Oavsett om det är en stickad klänning eller en stickad tröja över ett par bekväma byxor, kommer det säkert att vara en bra outfit för denna typ av Halloween-firande. Åh, och glöm inte ljusen för att göra både det roliga och det läskiga.

Kram,
Tjejerna från Astrid Frank