Höstjackor 2023

Höstjackor 2023
Höstjackor hos Astrid Frank

För vind och väder


Hösten brukar också ge lägre temperaturer och en försämring av väderförhållandena och där behöver vi rätt jacka eller kappa för att hålla oss ordentligt varma och skyddade från både vind och regn. Så situationen är den att precis som lövens färg ändras så måste även din sommarjacka bytas ut mot din höstjacka – eller övergångsjackan, om du så vill. För de flesta är det en sorglig handling eftersom det innebär att säga adjö till sommarens varma väder, men det är också en bra dag för möjligheten att styla sig själv inför höstmånaderna. Här tar vi dig igenom en liten guide till vad du kan leta efter när du ska välja rätt höstjacka.

Längd


Något som kännetecknar förhållningssättet till jackmode för dam den här säsongen är att det inte sägs antingen eller, utan snarare både och, vilket bland annat syns när det kommer till höstjackans längd. Här finns inget bestämt entydigt svar på vad vi ska förvänta oss i höst; istället verkar det som att vi kommer att se både långa kappor och korta jackor. Det råder ingen tvekan om att en lång kappa som går till längre än höfthöjd kommer att vara ett säkert val stilmässigt, men flera typer av korta jackor har också varit uppe bland flera modehus. Det gör att det kommer att gå att hitta en höstjacka som passar dina preferenser längdmässigt.

Material


När vi pratar höstjackor måste vi naturligtvis göra klart att de måste vara gjorda av ett ordentligt material som klarar höstens ibland tuffa väderförhållanden. Vi ser också att en del material som kan hålla till lite av allt är på frammarsch den här säsongen.
Ett av höstens riktigt stora material är rulam. Med en rulamsjacka är du redo för det värsta som hösten kan kasta på dig - regn och blåst är ingen match, din rulamsjacka kommer förmodligen att hålla dig varm. Med en rulamjacka kanske du till och med vill vara redo för övergången till den milda vintern, för vad kan hålla kylan borta bättre än rulam?
I den varma änden kommer vi även att se jackor och kappor av bouclé, medan dun- och quiltjackor också kommer att vara bra val för att hålla dig varm när hösten visar sig från värsta sidan och eventuellt när vi närmar oss vintern.
En allmän modetrend vi ser i höst är jeansjacka i alla dess nyanser, så självklart är jeansjackan ett bra bud på en höstjacka. De finns såklart även med och utan allt beroende på hur varmt man vill ha det och det finns flera vägar att gå färgmässigt.
Till sist måste vi bara nämna skinnjackan, som även den finns i flera tjocklekar, så den kan fungera som en övergångsjacka från sommar till höst samt en rejäl höstjacka i bra, isolerande material.
Det är därför många olika material som vi ser växa fram till höstens jackor och kappor och det ska därför gå att hitta en kavaj eller en kappa i ett material som passar dig och din personliga stil.

Neutral eller inte?


De neutrala färgerna som är lätta att styla med andra färger blir självklara val till höstjackan, här tänker vi bland annat jordnära färger, grått och svart som också är färger som är relativt lätta att hålla. Dessa färger har varit favoriter i många år och kommer förmodligen att förbli så några år till, men vi ser också en trend som drar åt ett annat håll. Samtidigt som neutrala färger kommer att vara stora hösten 2023 kommer vi också att se många olika färger pryda stadsbilden. Några av dem kommer att vara typiska höstfärger, som mörkblått och brunorange, men utan tvekan kommer vi också att se mer experimentella färger komma till användning. Färger såväl som mönster. Så du kan säkert ta en jacka i en neutral färg, men om du någonsin drömt om en mer färgglad höstjacka är det nu dags att ta steget.

Tungviktarna


Det finns en gammal bekant som kommer att göra ett speciellt framträdande i höst, och det är såklart vår älskade trenchcoat. Det är en både skön och snygg kappa som är perfekt för det lite kyliga väder vi upplever på hösten. Dessutom har jackan den fantastiska egenskapen att den kan stylas med nästan vad som helst och kan användas till nästan alla tillfällen. Det är en elegant, tidlös klassiker som dessutom finns i så många olika varianter att det ska gå att hitta just det uttryck som passar din stil.
Parkasen är också här för att stanna, och det förstår vi också. Det är en skön jacka med bra längd, som går att få till både det tuffa vintervädret, men även mer lättfodrad inför hösten. Parkasen kommer även i många olika utseenden, så även här hittar du garanterat en parkas som matchar din stil. Vi spår i alla fall att det blir många parkas att upptäcka i höst, och vi är inte ensamma om vår åsikt.

De små detaljerna


Som man nog kan se vid det här laget kommer höstmodet för jackor att vara experimentellt så till vida att många olika material används och det kommer att finnas många olika färger att se, men i verkligheten kommer det experimentella att ligga i detaljerna, eftersom flera av de stora modehusen påverkas av fokus på detaljer. Detta kan t.ex. ligger i att en slips läggs till, jackan får påfallande stora fickor eller får ett anmärkningsvärt mönster. Den här säsongen är det detaljerna du verkligen behöver vara uppmärksam på, eftersom det är detaljerna som är kronan på verket hösten 2023.

Kram,
Tjejerna från Astrid Frank