Vad har du på dig på till barndop?

barndop
Klä dig lämpligt för ett dop

Så här klär du dig lämpligt för en dopceremoni

Dopdagen är en stor dag för föräldrarna och det är viktigt att du klär dig speciellt för detta minnesvärda tillfälle - men vilken typ av klädsel passar egentligen för en dopceremoni?
I den här artikeln ger vi dig några goda råd och inspiration om vad du kan ha på dig vid dopet och vad du bör undvika.

Dresscode

Vad kan kvinnliga gäster ha på sig vid en dopceremoni? Som utgångspunkt bör din klädsel vara snygg, men kan den vara för snygg?
Det är lite kontroversiellt, eftersom vissa människor tycker att det inte finns några speciella regler för hur man ska klä sig vid en dopceremoni. Andra anser att samma regler gäller vid dop som vid bröllop - dvs att man inte ska bära vitt eller svart etc.
Enligt vår uppfattning kan du absolut bära en vit klänning så länge den inte är helt enfärgad. Men vad sägs om att bära svart i kyrkan? Vi rekommenderar att du undviker alltför mörka kläder eftersom det ofta förknippas med begravning och kan snabbt skicka fel signaler till vissa personer. Det betyder inte att svart är helt uteslutet, men du bör ändå skapa lite kontrast med en färgglad blazer eller högklackade skor. Det är naturligtvis mycket olika hur dopbarnets familj kommer att reagera på en svart klädsel - vissa kommer att ta det avslappnat medan andra kanske tycker att det är lite olämpligt - så det är bäst att vara på den säkra sidan.

Plocka fram dina fina kläder

Du behöver inte komma i ditt finaste klädsel, men det ska heller inte vara för enkelt. En bra idé för en snygg klädsel kan vara en fin blus kombinerad med en kjol eller ett par snygga kostymbyxor. Om det är lite för enkelt för din smak kan du alltid styla din look med smycken och accessoarer.

Om du vill se mer förtjusande ut i din klädsel kan du välja en midiklänning, men undvik festklänningar och liknande då detta inte alltid är passande och kan sticka ut från mängden. Tänk på det som om du skulle gå på en rund födelsedag där gästerna vanligtvis är mer välklädda än normalt.

Undvik vardagskläder och se till att inte vara för enkelt klädd. Fokusera istället på de finare valen i din garderob och undvik allt som inkluderar hoodies, sweatshirts, t-shirts, joggingbyxor, jeans och shorts. Listan kan vara längre, men dessa är några exempel för att du ska ha en generell uppfattning.

I kyrkan bör du täcka dina axlar, till exempel med en lätt tröja eller kort jacka. Du bör också undvika korta klänningar och klänningar med bar rygg eller djupa urringningar.

Vad bör man inte ha på sig vid en barnedop?

Förenklat kan man utgå från följande:

Undvik vit klänning i kyrkan Undvik helt svarta kläder i kyrkan Begräns intensiva färger Bär inte alltför utmanande kläder

De konkreta reglerna beror på vilken typ av fest som hålls. Om du deltar i en kyrka anses det vara god sed att inte bära intensiva färger, eftersom det kan vara distraherande vid en sådan ceremoni. Dessutom bör du undvika alltför utmanande kläder som djupa urringningar, kort eller tajt klädsel. Du bör också undvika att bära vita klänningar, eftersom vitt traditionellt är en färg som är förbehållen dop och bröllop.

Svart kan också anses vara opassande, eftersom det vanligtvis är förknippat med sorg och begravning. Dessutom bör du undvika alltför överdrivna eller pråliga kläder och accessoarer, eftersom detta kan vara störande i en kyrka eller ceremoniell inställning.

Generellt sett är det bättre att välja en mer konservativ och elegant klädsel som passar tillfället och inte är för överdriven eller prålig. Du kan överväga en klänning eller kjol med en fin blus eller skjorta och lägga till accessoarer som smycken eller en scarf för att ge din outfit en extra touch av elegans. Kom ihåg att syftet med din klädsel vid en barnedop är att vara passande och respektfull mot den ceremoniella händelsen och dess deltagare.

Klädseln för mor och gudmor

Om du är mor eller gudmor till dopbarnet spelar du en viktig roll och bör därför vara extra välklädd. En klänning är ett säkert val - förtjusande och elegant. En lång maxi- eller midiklänning skulle vara ett bra val om du vill ta klädseln ett steg vidare. 

Du kan naturligtvis också hålla det lite mer klassiskt och klä dig i en snygg blus och styla det med en kjol eller ett par byxor. Du bör hålla dig till ljusa färger eftersom det är mer iögonfallande och uppmuntrande än mörkare färger med tanke på din roll. Finns det några specifika färger som bör undvikas förutom svart och vitt? Inte riktigt; men vissa människor har fortfarande uppfattningen att det finns pojkkvinnofärger. Om du vill undvika att skapa förvirring bör du undvika rosa om dopbarnet är en pojke. På samma sätt bör du undvika ljusblått om dopbarnet är en flicka. Om du önskar en traditionell klädsel rekommenderar vi blå klänningar för pojkbarnedop och rosa klänningar för flickbarnedop.

Klicka här för våra rekommendationer för dopfesten.

Go-to

Om du ska på ett barnedop rekommenderar Astrid Frank följande:

Håll dig till vanligt snyggt klädsel som fina blusar, toppar, kjolar och kostymbyxor.

Du kan bära vitt och svart så länge din outfit inte är helt enfärgad.

Bär gärna smycken och styla din look med lite accessoarer.

Om du är mor eller gudmor till dopbarnet bör du lägga lite extra omsorg på din klädsel.

No-go

Om du ska på ett barnedop rekommenderar Astrid Frank att vara försiktig med följande:

Som gäst bör du inte klä dig alltför fint - som galaklänningar och aftonklänningar.

Hoppa över avslappnad klädsel som hoodies, sweatshirts, T-shirts, joggingbyxor, jeans och shorts.

Undvik att ha bar axlar och klänningar med djup urringning i kyrkan.

Undvik helt svarta och vita outfits.

Om du är mor till dopbarnet eller gudmor bör du inte ha på dig rosa om dopet är för en pojke och undvika ljusblått om dopet är för en flicka.

Det var lite om hur du klär dig lämpligt för barnedopet. Vi hoppas att detta inlägg har varit inspirerande och gett dig en inblick i dos och don'ts när det gäller barnedop. Vill du vara förberedd när du går till festen? Läs vår post om själva dopdagen.

Ha det så trevligt 🤍

 

Kram,
Tjejerna från Astrid Frank